سقوط جمهوری روم
پس از مرگ سزار ، قاتلان وی به دلیل خشم مردم از پایتخت گریخته و قدرت به آنتوان ، یکی از سیاستمداران کشور، سپرده شد اما پسرخوانده ی ۱۹ ساله ی سزار یعنی اُکتاویانوس خود را جانشین او نامید.
اوضاع به شدت متشنج شده بود. در مشرق ، قاتلان سزار لشکر بزرگی را آماده کردند؛ در اسپانیا ، پسر پمپه که از گوشه نشینی دست کشیده بود ، طرفداران او را دور خویش جمع کرد و در ایتالیا نیز میان آنتوان و اکتاویانوس ، جنگ و درگیری جریان داشت.

اکتاویانوس

آنتوان
سنا از اکتاویانوس حمایت کرد. آنتوان در ۴۳ ق.م. با این پیش آمدها شکست خورده و از ایتالیا خارج شد.
دومین حکومت سه نفری روم
پس از مدتی با وساطت سنا ، دومین حکومت سه نفری را میان آنتوان و اکتاویانوس و لِپید ، یکی از طرفداران سزار ، به وجود آوردند. این سه شروع به قلع و قمع مخالفان کرده و اوضاع را آرام نمودند.
در سال ۴۲ ق.م. نیروهای روم به فرماندهی اکتاویانوس و آنتوان به مقدونیه رفته و بر ارتش قاتلان و مخالفان سزار پیروز شدند. دو سردار این سپاه یعنی بروتوس و کاسیوس خودکشی کردند.
مدتی بعد آنتوان به مصر رفته و با کلئوپاترا ، ملکه ی مصر ، متحد شد و سپس به ایتالیا بازگشت. در آنجا اراضی روم را میان یکدیگر تقسیم کردند. (۳۹ ق.م.) مغرب به اکتاویانوس ، مشرق به آنتوان و آفریقا به لپید رسید.
این اتحاد نتوانست پایدار بماند. در ۳۶ ق.م. میانه ی اکتاویانوس و لپید به هم خورد. لپید ، که او را تنها گذاشته بودند،از فرماندهی دست کشید و آفریقا به اکتاویانوس ملحق شد.اینک دیگر حکومت سه نفری وجود نداشت. همانند زمانی که کراسوس کشته شد و سزار و پمپه به جان هم افتادند ، این باز نیز جنگ بزرگی میان آنتوان و اکتاویانوس درگرفت.
روابط میان آنتوان و اکتاویانوس نیز روز به روز بدتر می شد. آنتوان تبدیل به فردی ولخرج شده بود که در کاخ های مجلل به سر می برد و همواره استبداد خود را نمایان می ساخت. اکتاویانوس به فردی محبوب میان مردم تبدیل شده بود که مالیات ها را کاهش داد و سنا را محترم می شمرد.
سومین جنگ داخلی روم
جنگ در ۳۱ ق.م. آغاز شد. اکتاویانوس با لقب کنسول ارتشی بزرگ را جمع کرد. در مقابل ، آنتوان و کلئوپاترا تمام نیروهای مشرق و ناوگانی عظیم را تهیه کردند که دو برابر قوای دشمن بود. نیروهای زمینی و دریایی دو طرف در دماغه آکتیوم نزدیک ایپر (شمال غربی یونان ) به هم رسیدند.
در این نبرد ، کلئوپاترا که قصد داشت با نیروهای دریایی بجنگد ، نبرد را ترک کرد و آنتوان متحمل شکست بزرگی شد. بدین ترتیب ، اکتاویانوس بر ارتش عظیم دشمن پیروز شد و آنها را وادار به تسلیم کرد.

نبرد آکتیوم
آنتوان و کلئوپاترا به مصر برگشتند و اکتاویانوس نیز در تعقیب آنان وارد اسکندریه شد. آنتوان قصد داشت جنگ را ادامه دهد اما هنگامی که همه حتی کلئوپاترا وی را تنها گذاشتند ، خودکشی کرد. کلئوپاترا نیز که اسیر شده بود ، همین کار را کرد و مصر در ۳۰ ق.م. رسماً یکی از ایالات رومی شد.
سپس اکتاویانوس به ایتالیا بازگشت و تمامی اختیارات را در دست گرفت. در سال ۲۷ ق.م. سنای رم که اکنون بی قدرت شده بود ، به وی لقب آگوستوس داد. این واقعه ، نشانه ی سقوط جمهوری روم بود. سقوطی که آرام و به تدریج رخ داد. از این زمان تا ۴۷۶ میلادی سلسله ای از امپراتوران بر روم حکومت کردند.
\
tarikh1